Het leven van een beginnend vegetariër

 

In het artikel ‘let’s talk vegan!’ heb ik besloten om vegetarisch te gaan eten. Nu ben ik een paar maanden vegetariër en wil ik graag delen hoe die overstap is gegaan!

Nadat ik klaar was met het artikel schrijven heb ik meteen opgezocht hoe je gezond vegetarisch kan eten. Je mist natuurlijk een aantal vitaminen (zoals ijzer, vitamine B12, vitamine D en eitwit) als je vlees en vis compleet uit je dieet schrapt. Ik wilde niet dat ik ongezond ging eten door mijn keuze. Er zijn gelukkig een heleboel artikelen op internet te vinden waarin staat hoe je deze vitamines kan vervangen. Ik probeer dit zo goed mogelijk op een natuurlijke manier te doen. Ik eet bijvoorbeeld meer appelstroop en spinazie om voldoende ijzer binnen te krijgen. Maar ik merk dat dit gewoon niet altijd lukt, vaak is dat omdat ik dan snel onderweg iets moet eten en er in bijvoorbeeld een AH to go niet super veel keuze is (wel steeds meer gelukkig!). Daarom wil ik supplementen gaan slikken, ik wil wel zo natuurlijk mogelijke supplementen hebben dus daar moet ik nog even naar op zoek.

Het eten zelf is hartstikke makkelijk! Er zijn genoeg vleesvervangers en recepten zonder vlees te vinden. Ik heb ook helemaal niet het gevoel dat ik te weinig keus heb, vaak ook niet in restaurants. Het moeilijkste vond ik nog mijn keuze aan mijn ouders vertellen. Eerst vertelde ik het aan mijn vader (mijn ouders zijn gescheiden), hij vatte het eigenlijk heel positief op en zorgt dat er ook altijd een vegetarische optie voor mij is, echt heel fijn! Mijn moeder was ook positief maar ik heb het gevoel dat ze dacht dat het een bevlieging is, daarom moet ik bij haar thuis soms ook vlees eten. Wat ik geen ramp vind, maar wel jammer natuurlijk.  Ik denk dat ze er over een paar maanden wel achter komt dat ik wel serieus ben over mijn keuze en dan zal het allemaal gewoon goed komen. 🙂

Wat ik ergerlijker vind, is de reactie van veel andere mensen als ik zeg dat ik geen vlees eet. Vaak krijg ik reacties als ‘ik vind het dan wel grappig om te weten waarom, vind je het zielig ofzo *gniffelt*’. Ik vind het heel vervelend als mensen zo iets doen. Op het begin vond ik het ook heel lastig om uit te leggen waarom, omdat dat mezelf ook niet compleet duidelijk was. Nu geef ik gewoon als reactie dat ik het simpelweg niet nodig vind om dieren te eten als er alternatieven zijn. Ik merk wel dat ik vermijd om het onderwerp te bespreken, omdat ik dan mezelf in ieder geval niet hoef uit te leggen.

Al met al is de overstap heel soepel gelopen en ben ik erg blij met mijn keuze! Ik denk dat ik dit nog heel erg lang vol ga houden. 🙂

 

X

 

(Visited 57 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *