Boek of film?

“Die film was echt goed!” “Ohja? Moet je het boek maar eens lezen, die is zoveel beter.” Komt dat je bekend voor? Vast en zeker, want volgens mij wordt dit gezegd bij elk verfilmt boek. Maar er zijn toch wel films die beter zijn dan het boek? En welke boeken zijn compleet verpest toen ze verfilmt werden?

Ik vind Lord Of The Rings een boek dat geweldig verfilmt is. Ik weet dat er maar weinig mensen zijn die het met mij eens zijn maar hear me out. Als je de behind the scenes bekijkt (die je kunt vinden op de extended dvd’s) zie je dat de producers en Peter Jackson zelf, enorme Tolkien fans zijn. Ze voelden zelf ook de druk om de boeken tot hun recht te doen. En ik denk dat ze dit op een hele goede manier hebben gedaan. Ze hebben de boeken veel toegankelijker gemaakt. De boeken zijn best lastig om doorheen te komen en zeker voor jongere kinderen zijn de boeken erg moeilijk. Peter Jackson heeft het echt goed heeft gedaan. Natuurlijk missen er stukken uit de boeken in de film. Maar laten we eerlijk zijn, de films zijn nu wel lang genoeg.

Een boekenreeks wat wel echt compleet verpest is, is de Divergent series (of Inwijding, in het Nederlands). De boeken zijn oprecht erg leuk, de eerste een stuk leuker dan de laatste, maar dat terzijde. Toen ik de films ging bekijken had ik goede hoop, en de eerste film was veelbelovend. Hij was precies zoals ik me had voorgesteld toen ik het boek aan het lezen was. Maar toen, de tweede film. Ik weet niet wat de regisseur dacht, maar het was echt verschrikkelijk. Het hele concept is veranderd. Het klopte gewoon niet meer met de boeken. De hele reden dat Tris naar de Eruditie ging is anders dan in het boek. En dan moeten we het nog hebben over de derde film. Ik denk dat nog maar 20% klopt met het boek. Dit is zo ontzettend jammer. Ik vond het derde boek eerlijk gezegd maar wat zwakjes, maar het einde was wel echt goed. In de films is het derde boek (compleet overbodig) gesplitst in twee delen, en het eerste deel was zwaar teleurstellend, dus ik ben benieuwd naar de laatste.

Soms ligt het ook aan wat de grote bazen willen. Zo was het niet echt nodig om The Hobbit in drie delen te doen, hierdoor moest Peter Jackson veel eigen interpretatie doen. Het boek telt namelijk maar 304 pagina’s, dat is lang niet genoeg content om drie films te maken.

Zo zie je,  het ligt voor een groot deel aan de visie van de regisseur hoe het boek verfilmt wordt. Is de regisseur een enorme fan van het boek? Grote kans dat de films net zo, of bijna even goed zal worden. Is dit niet het geval? Dan wordt de kan groot dat de verhaallijn aangepast word. Maar de moneymakers hebben natuurlijk ook een grote invloed over hoe de film gemaakt zal worden. En vaak, niet altijd, betekent het niet veel goeds als zij zich ermee gaan bemoeien.

(Visited 89 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *